European Heritage Days

Journées européennes du patrimoine
Loading
Loading Map

Zo’n 300 meter noordoostelijk van Fort Honswijk ligt de Lunet aan de Snel. Dit verdedigingswerk is vernoemd naar het gelijknamige kronkelige waterloopje De Snel. Een ‘lunet’ is een klein V-vormig verdedigingswerk. De Lunet ligt op een strategische plaats en hield het binnentalud van de Lekdijk onder vuur. Ook kon het flankerende dekking geven aan Fort Honswijk en Werk aan de Korte Uitweg.

Lunet aan de Snel, ook wel Lunet bij Honswijk genaamd, dateert uit de tweede bouwperiode van de Nieuwe Hollandse Waterlinie omstreeks 1845-1846. Het was toen een aarden verdedigingswerk en had dezelfde afmetingen als het huidige forteiland. Tussen 1871 en 1879 is het gemoderniseerd. De bomvrije kazerne en remise in de oostelijke punt van de omwalling stammen uit deze periode. Ook verrees er een houten loods op het terrein en werden er een brug over het Inundatiekanaal en twee bruggen over de gracht aangelegd.

De kazerne bestaat uit 8 naast elkaar gelegen booggewelven, de meeste met eigen entree en vensters. Een munitie- en een kruitmagazijn bevonden zich in het midden, achterin.

Please find information about this event here:

http://www.openmonumentendag.nl/monument/houten-lunet-aan-de-snel/

About

September 12th 2017 - September 13th 2017

Plan mijn route >>

15 visitors have been on this event.

Have you been there as well?

Let us know:
or

share your story with others.

visit website:
http://www.openmonumentendag.nl/monument/houten-lunet-aan-de-snel/